Sähkötupakka tai e-savuke – in or out?

Tuo muovinen putkilomainen savuke, jota ei voi polttaa vaan sitä hengitetään sisäänpäin. Käyttäjälle se on haitallinen, mutta ulkopuoliselle turvallinen. Tai noh, ristiriitaisia tutkimustuloksiahan aiheesta tosin on. Vesihöyry ei kuitenkaan sisällä tavallisen savukkeen kaltaisia myrkkyjä, mihin ulkopuolinen henkilö voisi passiivisen tupakoinnin seurauksena altistua. Tästä huolimatta ravintoloissa ja yleisötilaisuuksissa ei sähköistä nikotiininannostelijaa saa höyrystellä. Onko tämä sitten ihmisten tietämättömyyttä vai tavallisen savukekiellon valvonnan helpottamista? Aktiiviselle käyttäjälle sähkötupakka on tietysti vaarallinen aivan kuin tavallinenkin tupakka, mutta kumpi on enemmän haitallisempi. Tästä on jo käyty monta vuotta kiivasta väittelyä, josta löytyy vastaväitteitä kummankin puolesta. Savuke, oli se sitten sähköinen tai tavallinen, on tavalla tai toisella elimistölle haitallinen. Vaarallisuuden aste, auktoriteetien vastustaminen ja oman elämän valinnan vapaus tekee savukkeesta hirveen siistin nautintoaineen, mihin monet jäävät koukkuun.

tupakoinnin lopettaminen e-savukkeen avulla

Aikoinaan tupakointia markkinoitiin rohkeasti siisteydellä ja ehkä joissain tapauksissa myös seksikkyydellä, mikä näkyi mm. erilaisissa mainoksissa ja elokuvissa. Miltä nyt tuntuisi nähdä Johnny Deppin polttavan savuketta yhtä kylmän viileästi ja näkyvästi kuin 1920- ja 30 – lukujen Hollywood-leffoissa tai puolialaston nainen vetämässä röökiä kuin Marilyn Monroe konsanaan? Enää tuommoista radikaalia tupakointia ei nähdä. Ei edes ”turvallisemman” sähkösavukkeen kautta. Tietoisuus on lisääntynyt ja tupakoinnista on tehty käyttäjälle entistä vaikeampaa. Itselleni kuitenkin heräsi kysymys, että onko sähkötupakointi edes viileätä verrattuna tavalliseen savukkeeseen? Kyllähän oikealla markkinoinnilla voidaan mielikuviin vaikuttaa tähän asetelmaan. Näen tällä hetkellä sähköisen nikotiinipaukun olevan enemmän käytännöllinen ja kohdennettu juuri nikotiiniriippuvaisille kuin siisteydestä haikailevalle teiniagnstille tai ensimmäistä kännisavuketta vetävälle nuorukaiselle. Uskon että tämä terveydestä tietämätön, mutta valinnanvapaudesta nauttiva henkilö hengittää mieluimmin ihan perinteisin keinoin myrkkyjä kehoonsa kuin jonkin muovisen härpäkkeen kautta. Tupakan pistävä höyry ei tunnu eikä näy. Eihän se voi olla siistiä, näin siis mielikuvamme mukaan.

Sähkösavuke on kuitenkin avannut tupakkayhtiöille uusia mahdollisuuksia kehittää toimintaansa uuden sähköisen uutukaisen ympärille. Vaikka ympärillä tupakkafirmojen tuotteitta on pyritty rajoittamaan erilaisten markkinointikieltojen, varoituskylttien ja tietoisuuden lisääntymisen kautta. Tästä huolimatta uutuuden hienous on edelleen sähkösavukkeen markkinoinnissa vahvasti mukana. Savuketta kehitellään jatkuvasti eteenpäin, mikä lisää tavallisen nikotiiniriippuvaisen kokeiluhalukkuutta. Kaiken lisäksi tuotteen hintakin on vuosien varrella tullut edullisemmaksi.

Mitä moni ei varmaan tiedä, mutta sähkösavukkeen yhtenä hienoutena voisin pitää erilaisten makujen mahdollistamista. On banaanin, kahvin ja energiajuoman makuisia savukkeita. Nämä nyt vain pintaraapaisuina, koska makuja on monta sataa erilaista. Henkilökohtaisesti en tiedä miltä nämä sähköiset makuelämykset toimivat, kun en tupakoi millään tavoin. Uskallan kuitenkin väittää, että tupakkafirmoissa on osaavia brändääjiä ja kehittäjiä, jolloin makutupakat tulevat entistä enemmän lisääntymään. Jollain tavallahan on tupakkafirmojen onnistuttava ylläpitämään tuotteensa menekki. Tämähän pätee kaikenlaisessa liiketoiminnassa. Vaikka raa’asti sanottuna tupakka on helppoa myydä, se on helposti saatavilla, se on coolia ja se on addiktoitavaa. Työ on siis jo valmiiksi tehty tupakkafirmoille!

e-savuke bamboo

Sähkösavuke tulee kehittymään entistä enemmän ja nähtävästi jää tuleeko siitä terveellisempi savuke sitten aikojen saatossa. Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä, että miten sähköinen savuke iskee itsensä kuluttajan siisteysbarometrillä. Tällä hetkellä se ei vaikuta yhtään sen siistimmältä savukkeelta kuin tavallinen. Nyt se on juuri suunniteltu pahimmille nikotiinin tarvitsijoille tai muuten salassa polttaville työnorjille, joiden työpaikalla avointa polttamista ei suvaita. Sähkösavukkeen siisteyden löytäminen vaatii onnistuneen villityksen, jotta se löytää markkinoilta oman mielikuva cooleutensa käyttäjien keskuudessa.